tiistai 20. tammikuuta 2015

Oikean alustan valinta

Somen työkalut ovat pitkälti ilmaisia, joka aiheuttaa ainakin kirjoittajassa lievää vahvempaa epäluuloa niiden pitempiaikaisesta olemassa olosta. Tämä on yksi seikka, joka tulee ottaa huomioon omaa verkkopedagogista strategiaa miettiessä. Verkosta löytyy paljon myös maksullisia työkaluja, ja niiden elinkaari voisi oletettavasti olla pidempi. Toisaalta, eihän kukaan uskonut Nokian puhelimien katoamistakaan, joten mikään ei taida edelleenkään olla varmempaa kuin epävarmuus.

Facebook, Googlen ja Microsoftin työkalut yhdistettynä esimerkiksi Preziin ja Slideshareen voisi olla yksi sellainen yhdistelmä, jolla pääsee aika pitkälle. Nyt tarkkaavainen lukija kohottelee kulmiaan, mitä Microsoft tekee tuossa luettelossa? Osoitteen outlook.com kautta pääsee tekemään käytännössä Bloggeria lukuunottamatta saman, kuin kirjautumalla Googlen palveluihinkin.

Outlook.com työkalut

Googlella on hyvät kalenteritoiminnot, samoin on Microsoftilla. Google docsien avulla kirjoitat, lasket ja esität, samoin voi tehdä Microsoftin Online työkaluilla. Microsoftilla on lisäksi OneNote-muistikirjat, jotka ovat kovasti nousseet pinnalle viime kuukausina. Pienet tentit ja muut kyselyt voidaan tehdä kummankin kyselylomaketyökaluilla, totuuden nimissä on kuitenkin todettava Googlen lomakkeen olevan ainakin vielä monipuolisempi, se antaa kyselyyn enemmän vaihtoehtoja kysymyksille.


Videolla näytetään nopea sisäänpääsy niille jotka eivät ole käyttäneet Microsoftin uusittua sähköpostia.

Vaikka molempiin yllä mainittuihin kuuluu yhtenä osana esitysgrafiikkatyökalut, on Prezi, osoitteessa prezi.com, visuaalisesti näyttävä ja lisäksi erittäin helppokäyttöinen opetusmateriaalin esittämistyökalu. Prezillä näyttävän esityksen tekee käden käänteessä.

Videon ohjeella pääsee alkuun ja itse asiassa pitemmällekin. Prezi sisältää runsaasti erilaisia pohjia, joiden päälle esityksen rakentaa. Haittapuolena, jos se sellaiseksi mielletään, on se että esitys vaatii Internet-yhteyden. Tämä on toisaalta etu, esittäjän koneelle ja ohjelmille ei ole muuta vaatimusta kuin toimiva Internet-selain.

Slideshare tarjoaa tietoa tiivistetysti CC-lisenssillä. CC eli Creative Commons lisenssillä varustettuja töitä saa käyttää ja jakaa ilman korvausta tekijälle. Lisenssissä olevat kirjain yhdistelmät antavat tarkemman tiedon jakamisen eri oikeuksista, eli pitääkö tekijän nimi mainita vai ei, tai saako teosta muuttaa enne jakamista jne. Slideshare sisältää mm. paljon Somen käyttöön liittyviä esityksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti